Potravinářské plyny


K tlakování nápojů v gastronomii dodáváme čisté plyny a směsi plynů pro potravinářské použití. Například směs pro čepování piva, dusík pro čepování vína a kysličník uhličitý pro čepování limonád.


Směs pro čepování piva


Tato směs je tvořena 80% dusíku a 20% CO2. Směs těchto dvou plynů podporuje dobré vlastnosti piva a potlačuje ty špatné. Tato směs tedy tolik „ neprostupuje “ do piva tak, jako samotné CO2, které může způsobit při delším působení a vyšším tlaku přesycení nápoje oxidem uhličitým a ochraňuje pivo před zvětráváním. Zároveň však zachovává pivu „ říz “, který by se při použití samotného dusíku ztrácel. Při tlakování této směsi je možné mít pivo naražené 14 až 21 dní. Z tohoto důvodu se tato směs hodí pro provozovny s nižší výtočí a pro domácí použití, kdy chceme mít k dispozici stále točené pivo.


Potravinářské CO2


Tento plyn se používá pro tlakování limonád. Je to nejlevnější způsob tlakování nápojů. Při tlakování piva tímto plynem při delším naražení dochází k jeho přesycení. S tím jsou spojeny možné problémy s nadměrným pěněním a nadýmáním.


Potravinářský dusík


Používá se především k tlakování vína. Pro tlakování piva je nevhodný z důvodu, že pivo nemá „říz“.


Výše uvedené potravinářské plyny dodáváme v tlakových lahvích o objemu 13,4 litrů. Láhev je plněna na 200 Bar.


Spotřeba potravinářských plynů:


  • S jednou lahví o objemu 13,4 litrů pivní směsi vytlačíte cca 1 300 piv
  • S jednou lahví o objemu 13,4 litrů, která pojme 10 kg CO2, vytlačíte cca 1 000 l nápoje
  • S jednou lahví o objemu 13,4, litrů dusíku vytlačíte cca 650 l nápoje

Kontaktujte Nás

Můžete nás kontaktovat pomocí formuláře níže